Niet dragende muur verwijderen.

Wilt u een niet dragende muur laten verwijderen? Dan bent u zeker niet de enige. Het verwijderen van muren is een van de meest gangbare diensten die onze ervaren slopers dagelijks uitvoeren. Zowel particulieren als bedrijven maken gebruik van onze expertise. Het samenvoegen van twee ruimtes tot een grotere ruimte, zoals het integreren van de woonkamer en de keuken, behoort tot de meest voorkomende redenen voor het uitvoeren van deze werkzaamheden.

Inhoudsopgave

Is de betreffende muur een draagmuur of een niet dragende muur?

Voordat u begint met het verwijderen van een muur, is het essentieel om te weten of het een dragende of niet dragende muur betreft. Het verwijderen van een niet dragende muur kan relatief eenvoudig zijn, met minimale problemen. Voor een dragende muur is zelfs beginnen geen optie.

Een niet dragende muur kunt u zelf verwijderen met een grote hamer en basiskennis en ervaring op het gebied van sloopwerk. Let wel op eventuele leidingen of elektrische bedrading die door de muur kunnen lopen. Over het algemeen zijn er weinig fouten te maken, en u kunt dus zelf succesvol een niet dragende muur slopen. Als u echter professionele hulp nodig heeft, staan onze ervaren slopers graag voor u klaar.

Helaas geldt dit niet voor een muur met een dragende functie, ook wel bekend als een draagmuur. Wij adviseren sterk om een draagmuur niet zelf te verwijderen. Hierbij dreigt zelfs instortingsgevaar, en u loopt het risico op scheuren of verzakkingen. Dit zijn situaties die koste wat het kost vermeden moeten worden.

Draagmuur verwijderen Sloop Gigant

Een draagmuur herkennen.

Om een draagmuur te herkennen, is het verstandig om een aantal richtlijnen te volgen. Weet u het niet zeker? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Controleer eerst de originele bouwtekening van uw huis, waarop staat aangegeven welke muren als draagmuur worden beschouwd. Let vervolgens op de dikte van de wanden; muren die dikker zijn dan 20 centimeter zijn doorgaans draagmuren. Controleer of de muur zich naar boven toe voortzet, aangezien muren boven elkaar vaak dragend zijn.

Luister naar het geluid van de muur; draagmuren hebben meestal een massieve structuur. Let op de balken in zowel vloeren als plafonds, aangezien deze vaak rusten op draagmuren. Kijk naar de richting waarin de betonnen vloeren lopen, aangezien de naden doorgaans in de richting van de draagmuren liggen.

Tot slot, neem muren langs trappen en toiletten onder de loep, aangezien deze vaak als dragend worden beschouwd. Door deze stappen te volgen, kunt u een goede inschatting maken van welke muren in uw huis als draagmuren dienen. Het raadplegen van een professional kan echter altijd verstandig zijn bij twijfel of bij het plannen van structurele wijzigingen.

Kosten niet dragende muur verwijderen.

Het slopen van een niet dragende muur hoeft niet buitensporig duur te zijn. Met het juiste gereedschap binnen handbereik kunt u direct aan de slag. Houd er echter rekening mee dat het afvoeren van puin wellicht extra kosten met zich meebrengt.

Betreft het wel een draagmuur? Dan kunnen de kosten aardig in de papieren lopen. De kosten voor het verwijderen van een draagmuur kunnen oplopen tot € 7.500,-. Het blijft lastig om een gemiddelde prijs te noemen voor het verwijderen van een draagmuur, omdat deze prijs vooral afhankelijk is van de situatie. Wij raden u dan ook om een vrijblijvende offerte aan te vragen.

Vrijblijvende offerte?

Een niet dragende muur verwijderen en vergunningen.

Wanneer u besluit een niet dragende muur te verwijderen, is het goed om te weten dat hiervoor geen bouwvergunning nodig is. Echter, bij het verwijderen van een draagmuur gelden andere regels. In dat geval is het essentieel om vooraf de nodige vergunningen aan te vragen en te zorgen voor professioneel advies. De benodigde vergunningen kunt u aanvragen bij het Omgevingsloket. Ook nu de nieuwe Omgevingswet in werking is getreden, kunt u alsnog gebruik maken van deze handige tool.

Het verwijderen van een niet dragende muur biedt doorgaans meer vrijheid en vereenvoudiging, aangezien dit geen significante impact heeft op de structurele integriteit van het gebouw. Zorg er wel voor dat u het proces zorgvuldig uitvoert om ongelukken te voorkomen.

Bij het overwegen van het verwijderen van een draagmuur is het van groot belang om een erkend bouwkundig expert in te schakelen. Zij kunnen u begeleiden bij het verkrijgen van de benodigde vergunningen en u voorzien van advies over hoe u structurele wijzigingen veilig en in overeenstemming met de bouwvoorschriften kunt doorvoeren. Hierdoor kunt u met vertrouwen aan de slag gaan met uw renovatieplannen.

draagmuur verwijderen

Benodigde materialen niet dragende muur verwijderen.

Het verwijderen van een niet dragende muur vereist zorgvuldige planning en het juiste gereedschap om ervoor te zorgen dat de klus veilig en efficiënt wordt uitgevoerd. Hier zijn enkele essentiële materialen die vaak nodig zijn voor het verwijderen van een niet dragende muur:

Veiligheidsuitrusting: Zorg voor persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een veiligheidsbril, handschoenen en een stofmasker om uzelf te beschermen tegen stof en eventuele rondvliegende deeltjes tijdens het sloopwerk.

Sloopgereedschap: Een grote hamer, breekijzer en een sloophamer zijn essentieel om de muur af te breken. Zorg voor hoogwaardig gereedschap dat geschikt is voor metselwerk en pleisterwerk.

Afvoermiddelen: Voor het efficiënt opruimen van het sloopafval heeft u afvalzakken, een kruiwagen en eventueel een puinzak nodig. Dit vergemakkelijkt het afvoeren van het puin na het slopen.

Stutten: Als er tijdelijke ondersteuning nodig is voor aangrenzende structuren, zijn verstelbare stutten noodzakelijk om stabiliteit te waarborgen tijdens het verwijderen van de muur.

Afvalcontainer: Als het slopen van de muur een aanzienlijke hoeveelheid puin genereert, kan het huren van een afvalcontainer handig zijn om het afval efficiënt af te voeren.

Elektrisch gereedschap: Indien nodig, zoals bij het verwijderen van elektrische bedrading of het aanpassen van stopcontacten, is elektrisch gereedschap zoals een reciprozaag of een slijptol handig.

Bouwplastic en tape: Als u aangrenzende ruimtes wilt beschermen tegen stof en puin, kunt u bouwplastic en tape gebruiken om een barrière te creëren.

Voordat u aan de slag gaat, is het altijd verstandig om een professionele beoordeling te laten uitvoeren, vooral als het om een oudere woning gaat. Zo kunt u er zeker van zijn dat u de juiste aanpak kiest en veilig te werk gaat bij het verwijderen van de niet dragende muur.

Werkwijze niet dragende muur verwijderen.

Het verwijderen van een niet dragende muur vereist nauwkeurige planning en een zorgvuldige uitvoering om ervoor te zorgen dat de structurele integriteit van het gebouw behouden blijft. Hier is een algemene werkwijze voor het verwijderen van een niet-dragende muur: Bepaal of de muur daadwerkelijk niet dragend is:
 • Raadpleeg de bouwtekeningen van het huis om te controleren of de muur als niet-dragend is gemarkeerd.
 • Onderzoek de dikte van de muur; niet-dragende muren zijn vaak dunner dan dragende muren.
 • Controleer of er geen structurele elementen zoals balken boven de muur lopen.
Zorg voor de juiste vergunningen
 • Raadpleeg de bouwtekeningen van het huis om te controleren of de muur als niet-dragend is gemarkeerd. Onderzoek de dikte van de muur; niet-dragende muren zijn vaak dunner dan dragende muren. Controleer of er geen structurele elementen zoals balken boven de muur lopen. Controleer bij de plaatselijke autoriteiten of er vergunningen nodig zijn voor het uitvoeren van sloopwerkzaamheden. Hoewel niet-dragende muren vaak minder beperkingen hebben, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de plaatselijke voorschriften.
Veiligheidsmaatregelen:
 • Draag de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder een veiligheidsbril, handschoenen en een stofmasker.
 • Zorg ervoor dat elektriciteit en water zijn afgesloten als deze door de muur lopen.
Verwijder meubels en persoonlijke bezittingen:
 • Zorg ervoor dat elektriciteit en water zijn afgesloten als deze door de muur lopen.
Sloopwerkzaamheden:
 • Begin met het verwijderen van pleisterwerk of bekleding op de muur.
 • Gebruik een hamer, breekijzer of sloophamer om de muur stukje bij beetje af te breken. Werk van boven naar beneden.
 • Verwijder voorzichtig eventuele elektrische bedrading of leidingen die door de muur lopen.
Afvoer van puin:
 • Plaats puinzakken in de buurt om het afval in te verzamelen, of huur een bouwafvalcontainer voor grotere projecten.
 • Voer het puin op een verantwoorde manier af volgens de lokale voorschriften.
Controleer de stabiliteit:
 • Na het verwijderen van de muur, controleer de stabiliteit van aangrenzende structuren. Indien nodig, gebruik verstelbare stutten om tijdelijke ondersteuning te bieden.
Herstel en afwerking:
 • Werk eventuele beschadigingen aan vloeren, plafonds en muren bij. Breng indien nodig afwerkingen aan, zoals schilderen of behangen.
Het is belangrijk om te benadrukken dat het verwijderen van muren een serieuze onderneming is. Bij twijfel over de aard van de muur of de impact op de structuur van het gebouw, is het raadzaam een professionele bouwkundige in te schakelen voor advies en begeleiding.

Veel gestelde vragen.

Nee, in de meeste gevallen is het verwijderen van een niet dragende muur vrijgesteld van de bouwvergunningplicht. Het is echter altijd verstandig om de lokale bouwvoorschriften te raadplegen en, indien nodig, professioneel advies in te winnen.

Raadpleeg de bouwtekeningen van het huis en let op de dikte van de muur (niet dragende muren zijn vaak dunner). Kijk ook of er geen structurele elementen, zoals balken, direct boven de muur lopen.

Essentieel gereedschap omvat een hamer, breekijzer, sloophamer, persoonlijke beschermingsmiddelen (veiligheidsbril, handschoenen, stofmasker), en afhankelijk van het project, elektrisch gereedschap.

Hoewel het verwijderen van een niet-dragende muur een doe-het-zelf project kan zijn, is het altijd verstandig om professioneel advies in te winnen, vooral als u twijfelt over de aard van de muur of als er elektrische of leidingwerkzaamheden bij betrokken zijn.

De kosten variëren afhankelijk van de omvang van het project en eventuele bijkomende werkzaamheden zoals het afvoeren van puin. Het is raadzaam offertes aan te vragen bij professionals en rekening te houden met extra kosten.

Ja, muren langs trappen en toiletten worden vaak als dragend beschouwd. Het is verstandig extra voorzichtig te zijn en, indien nodig, professionele beoordeling in te winnen alvorens te beginnen.

Na het verwijderen van de muur is het noodzakelijk om eventuele beschadigingen aan vloeren, plafonds en muren bij te werken. Herstelwerkzaamheden kunnen schilderen, behangen of andere afwerkingen omvatten.

Muur verwijderen? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Overweegt u het verwijderen van een niet dragende muur of wilt u bevestiging krijgen over de aard van de muur? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. Onze ervaren slopers staan klaar om kosteloos en vrijblijvend bij u langs te komen voor een inspectie. We beoordelen graag de situatie en verstrekken u informatie en een offerte, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen over uw project.