Bel ons

06 4012 5121

Openingstijden

Maa - Vrij: 09:00 - 18:30

Draagmuur verwijderen.

Wilt u uw woning verbouwen en u droom is uw keuken bij de woonkamer betrekken, of de tussenmuur van de gang naar de woonkamer weg te slopen om zo meer woonruimte te creëren? Hiervoor moet u dan een (steunmuur) draagmuur verwijderen, of een muur laten uitbreken om zo een praktischer indeling van de ruimte te maken.

De dragende functie van een draagmuur zal namelijk uiteraard wel vervangen moeten worden met een andere constructie. Doorgaans worden hier stalen balken voor gebruikt. Uiteraard moet er wel onderzocht worden of de stalen balk voldoende draagvlak heeft om de functie van de draagmuur over te nemen. Dit kan u dus beter uit laten voeren door ervaren vakmensen. Zo is het nodig om een architect en/of bouwkundige de berekeningen van de op te vangen krachten door te rekenen. Met de berekening kan er daadwerkelijk een constructie ontworpen worden, die de functie van de verwijderde draagmuur overneemt.

Dit is dus een klus die u het beste kunt uitbesteden aan een professioneel sloopbedrijf. Een steunmuur, tussenmuur of draagmuur laten verwijderen door een erkend bedrijf is echt veel verstandiger dan het zelf doen. Wanneer u al enige kluservaring heeft, dan is het slopen van een normale muur vaak niet zo moeilijk. Bij een dragende wand of muur is dit echter anders.

Inhoudsopgave

Hoe herkent u een draagmuur?

Maar hoe herkent u nu precies of de muur die u wenst te verwijderen een draagmuur is? Dit kunt u het best uitzoeken aan de hand van de bouwtechnische tekening van uw woning of pand. Let hierbij vooral op onderstaande punten (maar let op: wij raden u ten alle tijden een vakman te raadplegen!):

 • De muur is een buitengevel
 • De muur is minstens 20 centimeter dik
 • De muur loopt door naar een bovenliggende en/of onderliggende verdieping
 • De muur is gemaakt van kalkzand, baksteen of beton
 • De muur klinkt massief als u op de muur klopt
 • De balken van een (houten) vloer eindigen in de muur

*Nogmaals willen wij u wijzen op het feit altijd een professionele vakman te laten bepalen of de te verwijderen muur een draagmuur betreft. Zo voorkomt u ongelukken en weet u vooraf goed aan welke eisen er moet worden voldaan binnen uw project.

Draagmuur laten verwijderen door Sloop Gigant

Kosten draagmuur verwijderen.

De prijs om een draagmuur te verwijderen is opgebouwd uit verschillende facetten. Ten eerste moet er een constructieberekening gemaakt worden, deze is nodig voor de vergunningaanvraag. Het laten maken van deze berekening kost wat tijd en geld.

Als u zomaar de muur sloopt, dan kan het plafond of de hele woning instorten. Het is dan ook aan te raden om de draagmuur nooit zelf te slopen, maar een erkend sloopbedrijf in te schakelen. Waar staan de dragende muren in uw woning? Dit zijn in de meeste gevallen de buiten en tussen wanden van:

 • Keuken naar woonkamer
 • Van de gang naar de woonkamer

Daarnaast moet er voor de gesloopte muur een constructie in de plaats komen. Meestal is dit een H profiel. Afhankelijk van de grootte van de draagmuur die verwijderd wordt kunnen we bepalen wat de kosten voor dit profiel zullen worden. Al met al kunt u rekenen op een prijs van ongeveer € 2800,- als u een draagmuur met een lengte van 3 meter wilt slopen.

Draagmuur verwijderen zonder vergunning.

Een vergunning nodig voor het verwijderen van een draagmuur? Dit is toch wel een veel gestelde vraag. Het korte antwoord daarop is dat u altijd naar de gemeente moet gaan om te vragen of er een bouwvergunning voor het draagmuur verwijderen nodig is, in de meeste gevallen is dit namelijk wel het geval als u een draagmuur gaat slopen. Er zijn maar weinig situaties waarbij u een draagmuur mag verwijderen zonder vergunning.

Als de vergunning inderdaad nodig is, zult u bij de vergunningsaanvraag tekeningen en berekeningen van het plan moeten overleggen. Aan de hand van deze berekeningen kan de gemeente dan beslissen of er een omgevingsvergunning wordt afgegeven voor het verwijderen van de draagmuur. In een appartementencomplex heeft u daarnaast ook te maken met de VVE die goedkeuring moet geven voor het eventueel verwijderen van de draagmuur. Deze kan immers als functie hebben om een deel van de bouw van het hele complex te ondersteunen. Ook deze goedkeuring kan in de meeste gevallen gerealiseerd worden met een constructieberekening en de tekeningen van de uitbraak.

Wij adviseren om altijd een gerenommeerd en erkend aannemers- of sloopbedrijf in te huren voor het verwijderen voor een draagmuur. Is het niet alleen voor de vergunning, dan is het ook zeker verstandig om alles vooraf door te rekenen.

Hoe een vergunning aan te vragen?

U bent dus in 90% van de gevallen verplicht tot het aanvragen van een vergunning. Gelukkig is het aanvragen van een vergunning niet zo ingewikkeld als dat het klinkt. Via het Omgevingsloket kunt u een omgevingsvergunning aanvragen voor het verwijderen van uw draagmuur (of andere dragende constructie). Het Omgevingsloket is een website voor alle gemeenten in Nederland, waarop u wat vragen beantwoord over uw situatie en wensen. Vervolgens wordt de aanvraag in behandeling genomen waarna u een vergunning toegekend krijgt (of niet).

Het kan zo zijn dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Er worden tal van vragen gesteld waardoor u toch wat verward kan raken. Waar nodig kunnen wij u natuurlijk helpen met het aanvragen van een omgevingsvergunning en hebben wij een handige stappenplan voor het aanvragen van een omgevingsvergunning opgemaakt. U hoeft niet alle vragen te beantwoorden en u hoeft eigenlijk alleen maar een constructieberekening toe te voegen. Met deze constructieberekening kan de gemeente al aardig uit de voeten en weten zij van de hoed en de rand.

Hoe lang duurt een vergunningaanvraag?

Het aanvraag van een omgevingsvergunning kan soms zelfs wel tot wel 8 weken duren. Het is dan ook belangrijk dat u hier rekening mee houdt. Wilt u snel verbouwen? Dan raden wij u aan om een flitsvergunning aan te vragen. Een flitsvergunning is een versnelde aanvraag waarmee u vaak binnen 5 dagen al een antwoord vanuit uw gemeente krijgt, of u de aangevraagde vergunning krijgt toegewezen of niet. Een flitsvergunning kunt u niet in elke gemeente aanvragen en is iets regionaal. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat alle gemeenten in Nederland overstag gaan en u in heel Nederland een flitsvergunning kunt aanvragen.

Vrijblijvende offerte?

Zelf een draagmuur verwijderen?

Er zijn veel bouwprojecten en klussen die u zelf uit kunt voeren. Het verwijderen van een draagmuur is niet zo een klus! Wij raden u dan ook ten zeerste af, om zelf aan de slag te gaan met een dragende constructie. Een standaard muur kunt u uiteraard zelf doorbreken (mits u de nodige kluservaring heeft) maar ga niet zelf aan de slag met een draagmuur. Zelfs instortingsgevaar is één van de mogelijkheden. Dit moet u natuurlijk kosten wat het kost voorkomen.

Bij het verwijderen van een dragende binnen- of buitenmuur heeft u te maken met de stabiliteit van de woning. Uw draagmuur verwijderen is daarom een klus die vraagt om de nodige vakkennis. Onze professionele vakmannen beschikken dan ook over deze certificaten en weten dan ook heel goed hoe zij snel en veilig deze belangrijke tussenmuur moeten wegbreken en verwijderen. Het puin van de verwijderde muur wordt meteen afgevoerd en de draagmuur die gesloopt is wordt vervangen door stalen balken (of in ieder geval opgevangen op een veilige verantwoorde manier).

Als de draagmuur verwijderd is kunnen wij ons voorstellen dat u niet “uit verbouwd” bent. Wellicht dat wij u met meer bouwtechnische kennis kunnen en mogen bijstaan. Wij zijn u graag van dienst.

Stappenplan draagmuur verwijderen.

Het verwijderen van een draagmuur heeft nog wel wat voeten in aarde. Zo kunt u niet zomaar met een hamer een draagmuur verwijderen. Onze professionals verwijderen dagelijks draagmuren en weten precies wat te doen, maar ook zeker wat niet. Hieronder kunt u lezen hoe wij een draagmuur verwijderen in zes stappen.

Stap 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Bij het verwijderen van een draagmuur moeten enkele vragen vooraf al worden beantwoord. Hierbij kunt u denken aan:

 • Waarom u de draagmuur wilt laten verwijderen?
 • Hoe de draagmuur te verwijderen?
 • Hoeveel meter draagmuur wilt u verwijderen?

Deze vragen zijn belangrijk om uw verbouwing in goede banen te leiden. Hoe u wilt dat de verbouwing eruit komt te zien, heeft namelijk grote invloed op hoe wij de draagmuur voor u verwijderen. Hoe beter u ons kunt vertellen wat uw wensen zijn, hoe meer wij deze wensen voor u werkelijkheid kunnen maken. Er zijn grote kostenverschillen tussen een kleine en grote doorbraak. Zo betaalt u voor een doorbraak van 3 meter relatief een stuk meer als dat u voor een doorbraak van 4 meter betaalt. Wilt u dus een grotere doorbraak voor relatief minder geld? Dan helpen wij u natuurlijk graag.

Stap 2: Een omgevingsvergunning aanvragen

Wilt u een draagmuur laten verwijderen? Dan heeft u ook een omgevingsvergunning nodig. Bij het aanvragen van deze vergunning heeft u een constructieberekening nodig, deze kunnen wij ook voor u maken. Het aanvragen van een omgevingsvergunning kunt u doen bij het Omgevingsloket, en de bij u daarvoor bestemde gemeente. Het aanvragen van een omgevingsvergunning is noodzakelijk omdat u constructieve aanpassingen aan uw woning laat uitvoeren. Deze regels zijn vastgelegd in de Wet algemene bepaling omgevingsrecht, ook wel de Wabo genoemd.

Stap 3: Een constructieberekening laten maken

Als u een omgevingsvergunning aan gaat vragen, dan is een constructieberekening verplicht. U moet altijd aan kunnen tonen, dat uw verbouwing aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet. Deze moet voldoen aan het Bouwbesluit en een constructieberekening is hier het bewijs voor.

Buiten het aanvragen van een vergunning, is een constructieberekening ook nog eens een blauwdruk voor de aannemer. Zo kan hij of zij efficiënt te werk gaan en verdient u de kosten van het opzetten van een constructieberekening eigenlijk al gelijk weer terug. Een constructieberekening laat precies zien waar er gewicht opgevangen mag worden (waarbij dit eerst gebeurde door een draagmuur). Dit doen wij met balken of stempels.

Stap 4: Laat een stempelplan maken

Als u een omgevingsvergunning aan gaat vragen, dan is een constructieberekening verplicht. U moet altijd aan kunnen tonen, dat uw verbouwing aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet. Deze moet voldoen aan het Bouwbesluit en een constructieberekening is hier het bewijs voor.

Buiten het aanvragen van een vergunning, is een constructieberekening ook nog eens een blauwdruk voor de aannemer. Zo kan hij of zij efficiënt te werk gaan en verdient u de kosten van het opzetten van een constructieberekening eigenlijk al gelijk weer terug. Een constructieberekening laat precies zien waar er gewicht opgevangen mag worden (waarbij dit eerst gebeurde door een draagmuur). Dit doen wij met balken of stempels.

Stap 5: Het slopen van de draagmuur

Nu beginnen onze slopers eindelijk met het slopen van uw draagmuur. Wij zijn verzekerd en wij zorgen voor de benodigde veiligheidsmaatregelen. Wij raden u dan ook absoluut niet aan om zelf een draagmuur te verwijderen. Het is simpelweg te complex om dit project zelf uit te voeren. Zorg er dus voor dat u een professioneel bedrijf (zoals Sloop Gigant) in armen neemt. Wij zorgen voor een succesvol project waar u absoluut geen spijt van gaat krijgen.

Stap 6: Plaatsen van een stalen constructie

Nu uw draagmuur is verwijderd, beginnen wij met het plaatsen van een stalen constructie. Laat dit alstublieft uitvoeren door een professioneel bedrijf. Het beste is als u alle werkzaamheden onderbrengt bij een enkel bedrijf. Hierdoor vallen de kosten lager uit en heeft u maar met een enkele partij te maken. Nadat wij de stalen balken hebben geplaatst, kunnen wij u ook helpen met andere sloopprojecten. Wij zijn een full-service sloopbedrijf die u kunnen helpen met alle facetten omtrent slopen en renovatie. Wij zijn snel, betaalbaar en u hoeft niet in te boeten op kwaliteit.

Mocht u nog vragen hebben over onze werkwijze? Aarzel dan niet om contact met ons te nemen.

draagmuur verwijderen

Draagmuur verwijderen en balk plaatsen.

Bij het verwijderen van een draagmuur zal de rest van de muur moeten worden opgevangen door middel van stutpalen. Dit geld ook als u uw schoorsteen wilt laten verwijderen uit uw woonkamer. Deze balken voorkomen het instorten van de overgebleven muur en houden alles intact. De beste balken zijn die van staal, die onder spanning (draaiend) kunnen worden aangebracht om zo de muur op te vangen. Ook word er bij het wegbreken van een draagmuur wel eens een stalen portaal gelast omdat de gehele boven verdieping rust op de gesloopte muur en dan zijn de koppelpalen (constantiel palen) niet voldoende.

Tijdens het verwijderen van een draagmuur zal er dus een stalen balk geplaatst moeten worden. Deze balk zorgt ervoor dat de dragende belasting van de draagmuur goed wordt opgevangen. Mocht het gewicht van de draagmuur niet goed worden opgevangen, dan kunnen er scheuren in muren en wanden ontstaan, kan de constructie in- of verzakken en kan de woning of het bedrijfspand zelfs instorten.

Voordat het slopen van een muur begint, zal er een constructieberekening moeten worden gemaakt hoe zwaar de stalen balken moeten worden om de boel weer op te gaan vangen en te ondersteunen. Als de tussenmuur verwijderd is, zal deze tijdelijk met stempels het bovenliggende gewicht opvangen. Als de stalen balken met de 2 stalen kolommen geplaatst wordt en worden gelast, dan kunnen de stempels onder de muur weer verwijderd worden. Zo een balk wordt in de bouwwereld aangeduid als een H profiel.

Draagmuur gedeeltelijk verwijderen.

We krijgen ook vaak de opdracht om een draagmuur gedeeltelijk te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld erg leuk zijn als u een grote doorloop wilt maken, of een bar tussen de keuken en de woonkamer. Hieronder vindt u enkele andere redenen om een draagmuur gedeeltelijk te verwijderen:
 • Het plaatsen van een extra raam of deur
 • Het creëren van een open keuken
 • Het maken van een nieuwe doorgang in uw woning of bedrijfspand
 • Het uitbreiden van een woning
 • Meer ruimte creëren
 • Een aanbouw zoals een Serre
Er zijn natuurlijk nog tal van andere redenen om een draagmuur gedeeltelijk te laten verwijderen. Het gedeeltelijk verwijderen van de draagmuur is een klus, die in de regel gemakkelijker is dan een volledige draagmuur verwijderen. Er blijft namelijk een groot deel van het dragend vermogen staan. bovendien kan de nieuwe constructie die voor dragend vermogen moet zorgen aan de overgebleven constructie worden bevestigd. Dit scheelt erg in de werkzaamheden en dus in de kosten.

Handige bespaartips bij het verwijderen van een draagmuur.

Wij kunnen ons voorstellen dat u benieuwd bent naar de kosten voor het slopen van uw draagmuur. Dit is afhankelijk van een aantal factoren en het is altijd verstandig om een offerte aan te vragen. Wij hebben wel wat handige bespaartips voor u op een rijtje gezet:

Vergelijk offertes

Zoals gezegd is het erg onverstandig om de draagmuur zelf te verwijderen. Het sloopproces en de vervangende constructie plaatsen moet u dus door professionals laten doen. Er zijn gelukkig wel een aantal andere manieren hoe u de klus goedkoper kunt laten uitvoeren. Ten eerste kunt u het verschil in prijzen van verschillende sloop- of aannemersbedrijven met elkaar vergelijken. Bij Sloop Gigant kun u een vrijblijvende offerte aanvragen. Deze offerte mag u altijd gebruiken om prijzen te vergelijken. Waar nodig kunnen wij een offerte opmaken op locatie.

Door het vergelijken van de offertes krijgt u goed inzicht waar u het meest goedkoop een draagmuur kan laten verwijderen. Let natuurlijk wel op de kwaliteit van de verschillende bedrijven die u vergelijkt, zorg ervoor dat ze erkend zijn en garantie bieden.

Werk de constructie zelf af

Is uw draagmuur verwijderd en wilt u het resultaat netjes laten afwerken? Dan kunt u er natuurlijk voor kiezen om de afwerking zelf te verzorgen. Hierbij kunt u denken aan stuken en schilderen maar ook het plaatsen van een deur of raam behoord tot de opties.

Bent u niet zo handig? Het is natuurlijk ook voordeliger om alle werkzaamheden in één keer uit te laten voeren. Zo kan een full-service sloopbedrijf als Sloop Gigant u alle werkzaamheden uit handen nemen, natuurlijk tegen een gereduceerd tarief! U bespaart soms zelfs tot 40% door meerdere werkzaamheden in één keer uit te laten voeren.

Veelgestelde vragen.

Nee! Een draagmuur is zoals de naam al zegt, een muur dat gewicht draagt. Een dragende constructie zoals een draagmuur, kan nooit zomaar verwijderd worden. Het verwijderen van een draagmuur heeft dan ook nogal wat voeten in de aarde. Er dient eerst een constructieberekening gemaakt te worden door een constructeur, vervolgens wordt de constructieberekening gebruikt om een omgevingsvergunning aan te vragen en nadat u de vergunning heeft ontvangen, dient een professioneel bedrijf de draagmuur professioneel te ondersteunen. Doet u dit niet? Dan dreigt er zelf instortingsgevaar.

De regels voor het verwijderen van een draagmuur kunnen per gemeente verschillen maar u dient wel altijd goed voorbereid te werk te gaan. Laat een draagmuur dus verwijderen door een erkend en professioneel bedrijf.

De kosten voor het verwijderen van een draagmuur kunnen aardig fluctueren. Niet alle constructies zijn hetzelfde dus het blijft lastig gokken. Wij kunnen u natuurlijk wel aardig de juiste richting wijzen. Wij hebben dan ook een hele pagina “Draagmuur verwijderen kosten” aan dit onderwerp besteedt. Op deze pagina vindt u alle kosten en handige bespaartips. Zo weet u waar u aan toe bent en komt u niet voor verrassingen te staan.

Wilt u snel weten wat de totale kosten voor uw project zullen zijn? Vraag een vrijblijvende offerte aan en u weet binnen 24 uur exact wat het verwijderen van uw draagmuur gaat kosten. Het aanvragen van een offerte is bij ons geheel kosteloos en wij komen ook bij u op locatie om de situatie te bekijken.

Helaas kan het lastig zijn om een draagmuur te herkennen. Als u 100% zeker wilt weten of het hier om een draagmuur gaat, dan kunt u het beste de arceringen bekijken op de archieftekeningen van uw woning of bedrijfspand. Er zijn wel enkele andere factoren waardoor u kunt zien of het een draagmuur betreft, zo is een muur tussen de keuken en woonkamer vaak een draagmuur maar ook de muren tussen slaapkamers in. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn maar in veel gevallen blijkt dit wel te kloppen.

Een andere goede methode om te kijken of het een draagmuur betreft, is door tegen de muur aan te kloppen. Klinkt de muur massief? Dan is de kans vrij aannemelijk dat het hier om een draagmuur gaat.

De laatste maar niet minder belangrijke manier om een draagmuur te herkennen, is om te kijken of de balken van een houten vloer eindigen in de muur. Is dit het geval? Dan gaat het hier om een draagmuur.

Om er zeker van te zijn of het hier om een draagmuur gaat raden wij u eigenlijk aan om er een professioneel bedrijf naar te laten kijken. Onze slopers komen graag bij u op locatie bekijken of uw muur een dragende functie heeft. Dit doen wij geheel vrijblijvend en kosteloos.

Als u de werkzaamheden (wat wij aanraden) door een professioneel sloopbedrijf laat uitvoeren, dan voeren zij ook het puin voor u af. Een woning of bedrijfspand dient altijd bezemschoon achtergelaten te worden. Wilt u besparen op de kosten? Dan kunt u ook afspreken om wat korting te krijgen op de totale kosten door het puin zelf af te voeren. Dan dient u natuurlijk wel het puin en overige afval zelf te vervoeren.

Het verwijderen van een draagmuur kost gemiddeld zo’n twee dagen. Bij deze twee dagen zijn natuurlijk niet de duur voor het aanvragen van een omgevingsvergunning en het laten opmaken van een constructieberekening meegerekend. Heeft u haast? Dan kan een sloopbedrijf natuurlijk een extra vakman inschakelen om uw draagmuur nog sneller te verwijderen. U kunt er ook voor kiezen om zelf mee te helpen. Zo bespaart u ook nog eens op de totale kosten.

Draagmuur laten verwijderen door een professioneel bedrijf.

Zoals u heeft kunnen lezen, is het dus niet verstandig om zelf een draagmuur te verwijderen. Wij kunnen er dan ook niet genoeg op hameren om uw draagmuur te laten verwijderen door een professioneel en erkend sloopbedrijf.

Sloop Gigant is een sloopbedrijf dat dagelijks meerdere particulieren en bedrijven helpt met het verwijderen van een draagmuur. Als u een draagmuur laat verwijderen door onze erkende en gecertificeerde slopers, kunt u uitgaan van een vlekkeloze samenwerking en een perfect eindresultaat. Wij nemen al uw zorgen uit handen van begin tot eind. Wij helpen u met het aanvragen van een vergunning en helpen u ook met het afvoeren van puin. Zo kunt u door met uw dagelijkse bezig- en werkzaamheden, terwijl onze slopers uw draagmuur veilig verwijderen.

Als u het offerteformulier invult, geeft u dan bij de omschrijving aan wat uw wensen zijn. Doe dit zo nauwkeurig mogelijk zodat wij een goede offerte kunnen opstellen. Afhankelijk van uw informatie sturen wij u binnen uiterlijk 24 uur een kostenschatting voor het verwijderen van uw draagmuur.