Bel ons

06 4012 5121

Openingstijden

Maa - Vrij: 09:00 - 18:30

Draagmuur herkennen.

Open leefruimtes zijn populair. Het verwijderen van muren in uw woning zorgt namelijk direct voor meer ruimte en licht. Voordat u de sloophamer in de muur zet, is het ontzettend belangrijk om vast te stellen of het een draagmuur is. Wanneer u een draagmuur namelijk onvoorbereid verwijdert zorgt dat ervoor dat uw woning instabiel wordt. Het is essentieel dat er eerst een constructie wordt gebouwd die de draagfunctie overneemt. Hieronder leest u precies hoe u een draagmuur kunt herkennen.

Inhoudsopgave

Verwijderen-draagmuur-sloop-gigant

Hoe herkent u een draagmuur?

Een draagmuur maakt onderdeel uit van de constructie van uw woning. Concreet houdt dat in dat er muren, vloeren en misschien wel een dakconstructie op de muur rust. Wanneer u een draagmuur onvoorbereid sloopt, wordt uw woning onstabiel. Er ontstaat dus instortingsgevaar. Gelukkig zijn er verschillende manier om een draagmuur te herkennen.

Draagmuur herkennen op de bouwtekening

Op de bouwtekening van uw woning staat altijd aangegeven welke muren draagmuren zijn. Dit kunt u eenvoudig vinden in de legenda van de tekening. Heeft u geen bouwtekening van uw woning? Gelukkig zijn er nog meer manieren om een draagmuur of steunmuur te herkennen.

Controleer de dikte van de muur

De dikte van de muur is een goede graadmeter om te bepalen of de muur dragend is. De stelregel is dat een muur dikker dan 10 cm hoogstwaarschijnlijk een draagmuur is. Muren smaller dan 10 centimeter zijn in ieder geval geen draagmuur!

Let er wel op dat u echt kijkt naar de dikte van de muur zelf. Dus zonder gipsplaten of ander aangebracht materiaal.

Dragende muur herkennen? Volg de muur!

Een andere simpele oplossing is het volgen van de muur in uw woning. Bent u op zolder en ziet u dat er balken of andere muren rusten op de muur? Dan is het een dragende muur. Ziet u dat de muur doorloopt in de kruipruimte? Ook dan kunt u erop rekenen dat het een draagmuur is.

Steunmuur herkennen door op de muur te kloppen

Een andere manier waarop u kunt controleren of de te slopen muur een draagmuur is, is door te kloppen op de muur. Hoort u een massief geluid, dan is het waarschijnlijk een draagmuur. Hoort u een hol geluid? Dan kunt u ervan uitgaan dat het geen draagmuur is.

Tip: klop op verschillende muren in uw woning om de geluiden te vergelijken.

Controleer de vloernaden

Een laatste tip is om te kijken naar de vloernaden. Staat de muur gelijk aan de vloerbalken? Dan is het meestal geen draagmuur. Staat de muur haaks op de vloerbalken? Dan is de kans heel groot dat het wél een draagmuur is.

Bij twijfel: schakel altijd een professional in!

Vrijblijvende offerte?

Draagmuur verwijderen.

Wanneer u zeker weet dat de muur een draagmuur is, moeten er eerst voorzorgsmaatregelen worden getroffen voordat u de muur kunt slopen. Er moet namelijk een draagconstructie van stalen balken worden gebouwd die de draagfunctie overneemt. Wij raden dan ook aan om een draagmuur te laten verwijderen door professionals.

Benieuwd hoe wij een draagmuur verwijderen?

Stap 1: Voorbereiding

Het verwijderen van een draagmuur begint met de voorbereiding. We stellen u vragen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de werkzaamheden. Hoeveel meter draagmuur moet er gesloopt worden? Met welk doel wordt de muur gesloopt? Door een goede voorbereiding kunnen we efficiënt aan het werk en kunnen we heel nauwkeurig een kostenberekening voor u maken.

Stap 2: Vergunning aanvragen

In de Wabo (Wet Algemene Bepaling Omgevingsrecht) is opgenomen dat u een vergunning moet aanvragen wanneer u constructieve aanpassingen doet aan uw woning. Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning heeft u tevens een constructieberekening nodig om aan te tonen dat uw project aan alle veiligheidseisen voldoet. Deze kunnen wij voor u maken.

Stap 3: Stempels plaatsen

Om de draagfunctie van de draagmuur over te nemen, worden er stempels geplaatst. Stempels zijn verticale stalen balken die de muur ondersteunen. Om te weten waar de stempels precies moeten komen, wordt een stempelplan gemaakt. Dit stempelplan wordt ontwikkeld door een aannemer of constructeur. U kunt ervoor kiezen het stempelplan en de constructieberekening te laten maken door de constructeur van Sloop Gigant.

Stap 4: Slopen & stalen constructie plaatsen

We starten met het slopen van uw draagmuur. We zorgen ervoor dat we werken volgens alle veiligheidsmaatregelen en plaatsen een stalen constructie om de draagfunctie van de draagmuur over te nemen.

Gedeeltelijke draagmuur verwijderen

Soms is het niet nodig om de hele draagmuur te verwijderen. Een gedeelte van een draagmuur verwijderen is eenvoudiger dan de hele draagmuur. Een deel van de draagconstructie blijft namelijk staan. Dat bespaart dus ook kosten. Vraag ons vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Kosten draagmuur verwijderen.

Het verwijderen van een draagmuur bestaat uit verschillende werkzaamheden. De kosten voor het verwijderen van een draagmuur zijn o.a. afhankelijk van of u wel of geen constructieberekening door ons laat maken, of u de gehele draagmuur wilt laten verwijderen of een deel van de draagmuur. Ook de vervangende draagconstructie draagt bij aan de kosten. Gemiddeld kost het slopen van een draagmuur van 3 meter zo’n € 2800,-.

Offerte aanvragen draagmuur verwijderen.

Benieuwd wat de kosten zijn voor uw project? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan voor het verwijderen van een draagmuur door Sloop Gigant.

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.