Behang verwijderen.

Is het tijd om dat oude, versleten behang te verwijderen en uw muren nieuw leven in te blazen? Bent u geduldig, handig en wilt u het zelf proberen? Geen probleem! Met het handige stappenplan en professioneel advies van ervaren klussers bij Sloop Gigant kunt u zelf aan de slag gaan. Maar als u liever het werk aan een ander overlaat, staan wij klaar om te helpen. Sloop Gigant pakt alles aan.

Inhoudsopgave

Behang verwijderen en de voorbereiding.

Het verwijderen van behang kan een tijdrovende klus zijn, maar met de juiste voorbereiding en aanpak kan het proces soepel verlopen. Volg ons stappenplan om ervoor te zorgen dat u goed bent voorbereid en geen enkele stap overslaat.

In 4 stappen uw behang verwijderen

Stap 1: Voorbereiding

Voordat u begint met het verwijderen van behang, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat de kamer vrij is van spullen en dat meubels naar het midden van de kamer of buiten de kamer zijn verplaatst, zodat u vrij toegang hebt tot de muren. Tevens is het handig om zowel uw muur als meubels in de kamer af te plakken, zo voorkomt u eventuele waterschade. Om de afwerking netjes te houden, is het het beste om achter de platen van stopcontacten en lichtschakelaars ook het behang weg te halen.

Schakel de stroom uit in de desbetreffende kamer

Voor het verwijderen van een stopcontact:

 • Verwijder de schroeven en de kap van het stopcontact.
 • Plak de binnenkant van het stopcontact af om te voorkomen dat er water bij komt.

Voor het verwijderen van een lichtschakelaar:

 • Wrik de schakelaar los en verwijder het plastic plaatje.
 • Verwijder de zijkant van de schakelaar en plak de ingewanden af.

Stap 2: Het behang afweken

Bevochtig het behang met lauw water door gebruik te maken van een spons, kwast of plantenspuit. Laat het water ongeveer 10 minuten intrekken, maar zorg ervoor dat het behang niet druipt van de muren door het overtollige water te vermijden.

Stap 3: Het behang afsteken

Start met het verwijderen van het behang van boven naar beneden, in horizontale richting. Gebruik een plamuurmes om het behang voorzichtig los te steken en verwijder het in grote stukken. Verwijder eventuele achtergebleven resten direct met uw plamuurmes.

Stap 4: Behanglijmresten verwijderen

Controleer of er lijmresten zijn achtergebleven op de muur nadat het behang is verwijderd. Gebruik een grote spons met lauw water en eventueel een passende oplossing om de lijmresten gemakkelijk te verwijderen.

laten behangen door Sloop Gigant

Behang afwerken of afstomen?

Bij het verwijderen van behang moet u de keuze maken tussen afweken en afstomen, een beslissing die niet alledaags is maar wel belangrijk.

Behang afweken: Een van de meest traditionele methoden om behang te verwijderen is door het papier los te weken. Deze methode vereist geen speciale apparatuur, alleen een emmer lauw water en een spons, grote borstel of doek. Gebruik bij voorkeur warm water, dit versnelt het losweken aanzienlijk. U kunt ook een speciaal weekmiddel toevoegen, verkrijgbaar in elke doe-het-zelfzaak.

Behang afstomen: Een alternatieve methode is het afstomen van behang met behulp van een speciaal stoomapparaat. Dit apparaat is te huur of te koop in de meeste doe-het-zelfzaken zoals Gamma en Praxis. Nadat u met de stoommachine over de muren bent gegaan, kunt u het behang gemakkelijk verwijderen met een plamuurmes.

Handige tips bij het verwijderen van behang.

Om het behang afhalen zo snel mogelijk te laten verlopen, hebben wij nog wat tips voor u:
 • Prikroller voor dichte behangsoorten: Gebruik een prikroller voor behang met een dichte structuur zoals vinylbehang. Dit creëert gaatjes waardoor vocht kan doordringen, waardoor het behang gemakkelijker loskomt.
 • Grondig bevochtigen: Maak het behang grondig vochtig voor eenvoudigere verwijdering. Doorweekt behang laat namelijk makkelijker los.
 • Stomen voor efficiëntie: Gebruik een stoomapparaat om behang los te stomen. Dit maakt het behang week, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is. Pas op bij gipsmuren, aangezien deze te nat kunnen worden.
 • Weken met warm water: Gebruik warm water, een spons of een grote borstel om behang te weken. Laat het water goed intrekken en werk van boven naar beneden.
 • Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes: Gebruik een sopje met afwasmiddel, biotex of azijn om behang nog gemakkelijker los te laten komen. Breng aan met een plantenspuit.
 • Geduldig zijn: Laat het water goed intrekken voordat u het behang probeert te verwijderen. Wees geduldig en laat het behang voldoende week worden.
 • Loshalen met een plamuurmes: Gebruik een plamuurmes om het behang los te maken, beginnend van boven naar beneden. Trek vervolgens het behang met uw handen weg en schraap eventuele restjes weg met het plamuurmes.

Vinyl- of glasvezelbehang?

Het verwijderen van glasvezelbehang en vinylbehang vereist verschillende benaderingen vanwege hun unieke eigenschappen. Glasvezelbehang is stevig en kan meestal gemakkelijk van de muur worden getrokken, waarbij de onderliggende lijmresten vaak minimaal zijn. Aan de andere kant kan vinylbehang een uitdaging zijn om te verwijderen vanwege de waterdichte en duurzame aard ervan.

Vinylbehang verwijderen

Vanwege de dichte structuur van vinylbehang is het niet effectief om het van buitenaf te laten weken. Hoewel vinyl gemakkelijk schoon te maken is, kan het lastig zijn om te verwijderen. Om deze reden is het raadzaam een prikroller te gebruiken. Hierdoor kunnen gaatjes in het behang worden gemaakt, waardoor water toch achter het behang kan komen en het verwijderingsproces vergemakkelijkt wordt.

Glasvezelbehang verwijderen

Vanwege de sterke lijm is het verwijderen van glasvezelbehang vaak een uitdaging, waardoor veel mensen ervoor kiezen om er overheen te stuken, behangen of verven. Niettemin is het altijd het proberen waard. Maak gebruik van een prikroller om gaatjes in het behang te maken en gebruik ruim lauw water om de behanglijm te verdunnen. Op die manier kan het verwijderen van glasvezelbehang gemakkelijker worden gemaakt en kan het oppervlak worden voorbereid voor een nieuwe afwerking.

Veel voorkomende problemen.

Voordat u begint met het verwijderen van behang, is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke problemen:
 • Voorkom het afscheuren van kleine stukjes behang door het behang voortdurend vochtig te houden tijdens het verwijderen. Hierdoor zal het behang gemakkelijker loskomen zonder te scheuren.
Om natte kleding en meubels te voorkomen tijdens het gebruik van een stoommachine of sopje, kunt u de volgende stappen gebruiken:
  • Bind een hand- of theedoek om uw onderarm om het water op te vangen.
  • Dek de vloer en/of meubels af om waterschade te voorkomen.
  • Plaats meubels in het midden van de kamer zodat de muren vrij zijn.

Veelgestelde vragen.​

Ja, het is altijd aan te raden om oud behang te verwijderen, zelfs als het er nog strak uitziet op de muur. Nieuw behang over oud behang aanbrengen kan leiden tot onregelmatigheden die moeilijk glad te strijken zijn.

Om behang snel te verwijderen, kunt u gebruik maken van afweken in combinatie met een behangverwijderaar of stomen met een speciaal stoomapparaat.

Vliesbehang, vinylbehang en behangpapier zijn over het algemeen gemakkelijk te verwijderen. Glasvezelbehang verwijderen is daarentegen lastiger vanwege de sterke lijm.

De tijd die nodig is voor het verwijderen van behang hangt af van de oppervlakte van de muren en het type behang dat u heeft.

kosten behangen

Behang laten verwijderen door Sloop Gigant.

Nu u alle stappen hebt doorgenomen en goed bent voorbereid om aan de slag te gaan, bent u klaar om uw muren nieuw leven in te blazen! Als u echter van mening bent dat dit werk beter aan ervaren klussers kan worden overgelaten en u behang te laten verwijderen door een professioneel bedrijf, dan staan wij van Sloop Gigant klaar om u te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons uw oude behang verwijderen.