Bel ons

06 4012 5121

Openingstijden

Maa - Vrij: 09:00 - 18:30

Asbest schoorsteen verwijderen.

Overweegt u om asbest uit uw schoorsteen te laten verwijderen? Het verwijderen van asbest is een taak die u het beste kunt overlaten aan professionals zoals Sloop Gigant. Wij informeren u graag over alles wat u moet weten over asbest in uw schoorsteen en het belang van professionele verwijdering.

Inhoudsopgave

Hoe weet ik of een schoorsteen asbest bevat?

Het herkennen van asbest in een schoorsteen kan lastig zijn vanwege de diverse vormen ervan. Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen om een bedrijf met expertise in asbest in te schakelen. Asbest kan voorkomen in isolatieplaten en andere materialen, zoals pleisterwerk. Zelfs zogenaamd ‘hechtgebonden’ asbest kan gevaarlijk zijn, daarom is het verstandig om altijd een professional te raadplegen.

Asbestplaten, vooral gebruikt voor isolatie, zijn over het algemeen vrij eenvoudig te herkennen. Hoewel deze platen op zichzelf niet direct gevaarlijk zijn, is voorzichtigheid geboden bij oudere en poreuzere exemplaren. Wanneer deze beschadigd raken, kunnen asbestvezels gemakkelijk vrijkomen en zich onzichtbaar door de lucht verspreiden.

Het verwijderen van isolatieplaten is een complexe taak die vaak gepaard gaat met het beschadigen van het materiaal, waardoor asbestvezels kunnen vrijkomen. Daarom wordt het sterk aanbevolen om het verwijderen van asbest uit de schoorsteen over te laten aan professionals, zelfs als het gaat om zogenaamd ‘hechtgebonden’ asbest.

Asbestisolatie daarentegen is vaak niet ‘hechtgebonden’ en daardoor nog gevaarlijker. Het herkennen van dit type asbest is lastig en vereist vaak specialistisch onderzoek waarbij een monster wordt genomen. Het verwijderen ervan is een potentieel gevaarlijke klus die alleen mag worden uitgevoerd door erkende professionals op het gebied van asbestsanering. Hoewel het misschien streng klinkt, is het belangrijk om te beseffen dat asbestverwijdering uit de schoorsteen geen taak is voor ongecertificeerde klussers.

Verwijdering-asbestplaten

Waar kunt u asbest vinden in de schoorsteen?

Asbest was een veelgebruikt materiaal in de bouw vanwege zijn isolerende en brandwerende eigenschappen. Het werd gebruikt in verschillende bouwmaterialen, waaronder isolatieplaten, pleisterwerk, leidingen en meer. Dit betekent dat het in verschillende delen van de schoorsteen kan voorkomen, zoals in de isolatie rond de rookkanalen, de voeringen van de schoorsteen, of zelfs in de cementen voegen.

Met name bij oudere schoorstenen, die vóór 1990 zijn gebouwd, is er een verhoogd risico op de aanwezigheid van asbest. Dit komt omdat het gebruik van asbest in de bouw in Nederland pas in 1993 volledig werd verboden. Daarom is het verstandig om extra voorzichtig te zijn en professionele hulp in te schakelen als u asbestverwijdering overweegt bij een oudere schoorsteen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het identificeren en verwijderen van asbest een specialistische taak is die alleen mag worden uitgevoerd door gecertificeerde professionals. Zelfs kleine hoeveelheden asbestvezels kunnen ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen als ze worden ingeademd. Daarom is het cruciaal om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen en de hulp in te roepen van experts die bekend zijn met het veilig verwijderen van asbest.

Asbest in een schoorsteen is schadelijk voor uw gezondheid.

Zeker, hier is meer informatie over de gezondheidsrisico’s van asbest:

Asbestvezels zijn extreem gevaarlijk wanneer ze worden ingeademd. Deze microscopisch kleine vezels kunnen diep in de longen doordringen en ernstige schade veroorzaken. Op lange termijn kan blootstelling aan asbestvezels leiden tot verschillende ernstige gezondheidsproblemen, waaronder:

  • Longkanker: Blootstelling aan asbestvezels verhoogt het risico op het ontwikkelen van longkanker. Dit komt doordat de vezels ontstekingen en littekenweefsel in de longen veroorzaken, wat op zijn beurt kan leiden tot de ontwikkeling van kankercellen.
  • Asbestose: Dit is een chronische longaandoening die wordt veroorzaakt door de littekenvorming in de longen als gevolg van blootstelling aan asbestvezels. Het kan leiden tot ademhalingsproblemen, hoesten, kortademigheid en uiteindelijk tot ernstige ademhalingsmoeilijkheden.
  • Mesothelioom: Dit is een zeldzame en agressieve vorm van kanker die zich ontwikkelt in het dunne weefsel dat de meeste organen in het lichaam bedekt. Blootstelling aan asbest is de belangrijkste oorzaak van mesothelioom, en de prognose voor deze ziekte is over het algemeen slecht.

Het is daarom van cruciaal belang om bij de geringste verdenking van asbest in de schoorsteen direct professionele hulp in te schakelen. Een ervaren asbestverwijderingsbedrijf zal de juiste veiligheidsmaatregelen nemen om de gezondheidsrisico’s te minimaliseren en de asbest veilig te verwijderen.

Stappenplan asbest verwijderen schoorsteen.

Het verwijderen van asbest uit een schoorsteen vereist een zorgvuldig stappenplan, uitgevoerd door gecertificeerde professionals zoals Sloop Gigant:
  • Asbestinventarisatie: Allereerst wordt een grondige inspectie uitgevoerd om de omvang van het asbestprobleem vast te stellen. Hierbij wordt gekeken naar de mate van verontreiniging en de specifieke locaties waar asbest aanwezig is.
  • Voorbereiding: Nadat het asbest is geïdentificeerd, wordt de werkruimte zorgvuldig voorbereid. Dit omvat het afsluiten en isoleren van de werkruimte om te voorkomen dat asbestvezels zich verspreiden naar andere delen van het gebouw.
  • Asbestverwijdering: Vervolgens wordt het asbest met behulp van gespecialiseerde technieken en gereedschappen veilig verwijderd. Hierbij wordt ervoor gezorgd dat de blootstelling aan asbestvezels tot een minimum wordt beperkt.
  • Reiniging: Na de verwijdering van het asbest wordt de werkruimte grondig gereinigd en ontsmet. Eventuele achtergebleven asbestvezels worden zorgvuldig verwijderd om verdere verontreiniging te voorkomen.
  • Asbestafvoer: Tenslotte wordt het verwijderde asbestmateriaal veilig verpakt en afgevoerd naar een erkende stortplaats voor asbestafval. Hierbij worden alle geldende veiligheidsvoorschriften en milieunormen strikt nageleefd.

Vrijblijvende offerte?

Toepassing van asbest.

Als gevolg van zijn brandwerende eigenschappen werd asbest veelvuldig gebruikt. Echter, omdat het niet zichtbaar is voor het blote oog, is een professioneel asbestonderzoek nodig om het te identificeren. Als er vermoedens zijn van asbest in de schoorsteen, is het raadzaam om direct een erkend asbestsaneringsbedrijf in te schakelen, zodat het asbest veilig kan worden verwijderd.

Kosten asbest schoorsteen verwijderen.

De kosten voor het verwijderen van asbest uit een schoorsteen kunnen variëren, omdat elke situatie uniek is. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €300,- en €2100,-. Door een gespecialiseerd sloopbedrijf zoals Sloop Gigant in te schakelen, ben je verzekerd van professionele verwijdering en worden de gezondheidsrisico’s geminimaliseerd. De kosten die je maakt zijn het waard voor de gezondheid van jou en de medebewoners.

asbest-verwijderen

Asbest schoorsteen laten verwijderen door Sloop Gigant.

Bij Sloop Gigant begrijpen we de zorgen en het belang van asbestverwijdering. Ons team van professionals staat klaar om de schoorsteen veilig en efficiënt te ontdoen van asbest, met volledige aandacht voor gezondheid en veiligheid. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en laat ons zorgen voor de verwijdering van de asbestschoorsteen.